THICK DESCRIPTION (uferdig)


Helle er 47 år og arbeider som norsklærer på en lokal videregående skole. I tillegg til å ha en fulltidsjobb, studerer hun ved universitetet i Stavanger hvor hun tar en master i Nordisk og lesevitenskap på deltid. Den 13.01 intervjuet jeg Helle med utgangspunkt i en logg hun hadde loggført, hvor loggen inneholdt alle de literacy-hendelsene Helle støtte på i løpet av et døgn. Det jeg fant mest interessant ved loggen til Helle var hvor lite mobilen, spesielt sosiale medier, ble brukt i løpet av dagen, og er for det meste referert til kun ”en sjekk”. Hennes holdninger til mobilbruk var derfor noe jeg var interessert i å finne ut mer om. 

Helle starter dagen sin med å ta en rask titt innom telefonen hvor hun sjekker om det har kommet noen nye varslinger, og om det er noen hun må gratulere med dagen. Hun sier selv i intervjuet at hun føler hun har en " sterk forpliktelse" til å gratulere folk med dagen via Facebook. Hun slumrer som regel alarmen om morgningen, og bruker resten av tiden til å gjøre seg klar uten tid til noe annet. Denne dagen var det ikke noe spesielt nytt på mobilen, så det ble derfor kun en rask sjekk. 

Det meste av det som ble loggført var hendelser knyttet til arbeidstiden. Med dagens teknologi står digitaliseringen sterkt i skolen i form av både undervisning og kontakt med elevene. Hun har loggført blant annet hvordan undervisningen foregikk, med bruk av word-dokument og kommunikasjonen blant henne og elevene og også kontakt med foreldre. Hun bruker bl.a. canvas hvor hun sjekker hva som er lagt ut i faget hun selv studerer, og laster ned et program som er relatert til studiet. Her holder hun også kontakt med sine medstudenter, og hjelper dem med nedlastningen. 


Holdninger til mobilbruk
Det første jeg bemerket meg ut i fra loggen hennes var som nevnt hvor lite hun brukte mobilen sin – i forhold til min egen bruk. Hun sier selv at hun har negative holdninger til sosiale medier, og begrunner det med at hun syntes hun er for gammel og gidder derfor ikke bruke tiden på det. Hun har facebook, men bruker heller ikke veldig mye tid på det annet enn sjekking. 

Hun hadde loggført at hun hadde brukt 20 minutter på facebook denne dagen, som en slags "oppsamlings heat". Hun scroller uten mål og mening, og beskriver det som en liten pause fra alt annet. Hun sier at hun merket seg at dette vanligvis ikke var slik det pleide, da hun som regel bruker facebook regelmessig i løpet av en dag. 

Helle viser til, både i loggen og i intervjuet, hennes tanker om såkalt " multitasking". Hun har sterke meninger når det gjelder det å kunne fokusere på en ting, i denne sammenhengen - kun en skjerm omgangen. Hun sier at hun liker tanken på at en skal kunne fokusere på en ting om gangen, å gå 100% opp i det uten forstyrringer. Hun innrømmer selv at det hender en gang i blant at hun tar opp mobilen og spiller spill, men det er kun om TV er på i bakgrunnen. 

For å oppsummere til slutt så var denne dagen var ikke slik den vanligvis var i følge Helle. Arbeidsdagen var kortere, men likevel nokså lik i forhold til hva den pleier. Facebook var noe som vanligvis blir mer brukt gjennom dagen. Hun legger også til at hun selv skulle ønske hun brukte tiden på noe mer "verdifullt" i stedet for å bruke tid på scrolling av Facebook..... -> kommer mer. 

Kommentarer

  1. Så flink du er! Morsomt å lese om Helle's tanker om "multitasking", og hennes meninger rundt det. Jeg skulle selv ønske jeg var like standhaftig, og klarte å fokusere på en ting om gangen 100%.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar